Husbil


En husbil är en typ av större bil som är inredd för att man skall kunna bo i den, med allt vad det innebär. Det finns sängar, redskap för att bereda mat, dusch och toalett. En husbil har många likheter med sin lillebror husvagnen, men anses av många som lyxigare och flådigare. Husbil är egentligen USAs svar på våra husvagnar, här hemma i Sverige åkte bodde vi i husvagn. Medans de i USA hade en hel bil att bo i. Det är först på senare år husbilen har slagit igenom i Sverige också. Tyvärr har inte våra lagar och reglar riktigt hängt med i svängarna. det finns t.ex. inget i juridisk mening som heter ”husbil” i Sverige. Vill man köra det vi kallar för en husbil så måste den inregistreras som ”lastbil med boinredning”, vilket många är idag.

Hur ska man registrera en husbil

Eftersom våra lagar omkring husbilar minst sagt är staplande så finns det några olika sätt man kan registrera in sin husbil för att få framföra den på våra vägar. En del husbilar som rullar på våra vägar är inregistrerade som lastbil med boinredning. En nackdel med detta sätt är att husbilen måste följa trafikregler som gäller för lastbilar. Väger husbilen mer än 7,5 ton så måste även husbilen utrustas med färdskrivare, så att föraren måste följa lagar omkring vilo- och körtider. Ett sätt som har blivit mer och mer vanligt på senare tid är att registrera in husbilen som ”personbil klass 2”, i juridisk mening är det en personbil som får väga hur mycket som helst. Problemet med att registrera den på detta sätt är att bara personer som tog körkort innan 1 juli 1996 får köra husbilen. De som inte har ett giligt körkort för personbil som togs innan 1 juli 1996 måste ha ett c-körkort för att få framföra husbilen.

Beskattning för husbil

Husbilar betalar skatt efter vikt, finns angiven i registreringsbeviset, inte efter utsläpp.

Modern husbil

Husbil

Väger husbilen mer än tre ton och drivs av diesel så ligger skatten på 5018 kr. Drivs husbilen inte av diesel så ligger skatten på 3197 kr. Skatten för husbussar beräknas efter bruttovikten, en husbuss på 10 ton utan någon miljöklassning får ge ca. 4 500 kr per år.

Husbilsförsäkring


I en husbilsförsäkring ingår alla de moment som ingår i en bilförsäkring, och lite till. En försäkring avsedd för husbilar ingår lite extra skydd för lös egendom som hör till husbilen. Momenten trafik, delkasko(halvförsäkring) och vagnskadeförsäkring ser likadana ut. Det du får till är ansvarförsäkring(om du skulle tända eld på campingen med gasolen t.ex.).

Att åka utomlands med husbilen

Det är väldigt populärt att åka iväg på längre semestrar nere i Europa med sin husbil. Tänk då på att flera länder tar ut extraskatt på fordon som väger mer än 3 500 kg. I Österrike, Schweiz, Italien, Frankrike och Spanien kan man räkna med att få betala några extra kronor i skatt om man tar husbilen istället för bilen för att köra på deras vägar. Hoppas att du hittar en husbil som passar dig.